Penthouse Simon, Königstein 



This striking penthouse, which sits atop a three storey late nineteenth century residence in Königstein, utilises a substantial steel A frame to maximise its volumetric potential. The result is an open-plan, column free space which is 7m high at its apex.

A mezzanine floor, detailed with a glass balustrade, forms the main sleeping area. Below, three large folding wall panels enable the open plan format to be subdivided into a series of smaller, more intimate spaces. Dark slate flooring adds depth and texture to the clean white aesthetic.

The apartment's new glazing sensitively complements the building's facade fenestration as a whole, which is protected by an historic preservation order.

The visual impact of technology is kept to a minimum. A comprehensive computer controlled system, neatly concealed within the fabric of the interior, manages the dwelling’s heating and lighting requirements. This delivers, as part of its programme, fourteen different illumination scenarios via a series of bespoke lamps which are subtly integrated into the full-length cupboards and window niches.