Villa Wiesbaden 






















This imposing three-storey villa, built in 1904, required additional space for its three apartments. The solution: a bold modern extension which dramatically counterbalances the massing of the main structure.

As part of the building programme, the villa was firstly completely renovated, its original facade and internal floor plan carefully reinstated. The restoration process involved painstakingly removing more than 80 years of minor alterations, all conducted in close consultation with the local preservation authority - the dwelling having been issued with an historic preservation order prior to works commencing. The resultant work allowed a thorough analysis of the villa's massing and spatial grandeur, which, in turn, informed the extension's robust orthogonal structure.

In addition to its spacious, light-filled interiors, the new extension delivers a private outside area for each of the villa's three apartments, respectively comprising two south-facing balconies on levels one and two, and a sunken courtyard for the lower ground floor. These vantage points reinstate the garden as an integral part of the property, as does a communal south-facing window which elegantly frames views of the garden’s oak tree.

Within the scheme as a whole, new and old are subtly bound together via the shared entrance datum level. This sets the depth of the base on which the contemporary block sits. The shared plinth motif is further reinforced via a finishing layer of concrete, applied to both the villa's pedestal and the extension's base.